Asuntoreformipalkinto Jussi-Pekka Alaselle

Asuntoreformiyhdistys jakoi satavuotisen toimintaansa kunniaksi ensimmäisen Asuntoreformipalkintonsa maaneuvos Jussi-Pekka Alaselle. Jussi-Pekka Alanen on työskennellyt laaja-alaisesti ja pitkäaikaisesti kohtuuhintaisen asumisen puolesta.

Asuntoreformiyhdistys jakoi satavuotisen toimintaansa kunniaksi ensimmäisen Asuntoreformipalkintonsa maaneuvos Jussi-Pekka Alaselle. Jussi-Pekka Alanen on työskennellyt laaja-alaisesti ja pitkäaikaisesti kohtuuhintaisen asumisen puolesta. Suomalaisesta graniitista valmistetun Asuntoreformipalkinnon on suunnitellut ja toteuttanut kuvanveistäjä Hannu Siren. Asuntoreformiyhdistyksen hallitus myöntää tämän palkinnon harkintansa mukaisesti joko yksityishenkilölle tai yhteisölle tunnustuksena erityisen merkittävästä, pitkäaikaisesta, ansiokkaasta ja innovatiivisesta toiminnasta yleishyödyllisen asuntotuotannon edistämiseksi.

Alanen on toiminut lakimiehenä Helsingin asuntokeskuskunta Hakassa, sisäasiainministeriön kaavoitus- ja rakennusasiain osaston osastopäällikkönä, Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajana, Asuntohallituksen pääjohtajana sekä Suomen Kuntaliiton toimitusjohtajana. Alanen on ollut lukemattomien asumista koskevien komiteoiden ja työryhmien jäsenenä. Viime vuosina hän on erityisesti paneutunut Helsingin metropolialueen yhteistyön edistämiseen.

Yli 200 suomalaisen asuntoalan vaikuttajan Asuntoreformiyhdistys vietti satavuotisjuhliaan syntysijoillaan Helsingin nykyisellä Seurahuoneella ja perustamiskokouksen Seurahuoneella, nykyisellä Helsingin kaupungintalolla. Asuntoreformiyhdistys järjesti vuonna 1917 Ensimmäisen yleisen suomalaisen Asuntokongressin, jonka näyttelyoppaan näköispainos myös julkistettiin
juhlapäivänä. Asuntoreformiyhdistys oli aloitteentekijänä ja toteuttajana 1920-luvulla Puu-Käpylän rakentamisessa. Lähes kaikki suomalaiset yleishyödylliset asuntorakennuttajat, kuten HAKA, SATO, Avara ja kunnalliset toimijat on ideoitu Asuntoreformiyhdistyksen kokouksissa. Suuren suomalaisen lähiörakentamisen tekijät löytyvät Asuntoreformiyhdistyksen 1960-luvun jäsenkunnasta.

Asuntoreformiyhdistyksen perustavaan kokoukseen osallistuivat K.J. Ståhlberg ja J.K. Paasikivi. Presidentti Mauno Koivisto on myös seuran aktiivijäsen. Seuran puheenjohtajina ovat toimineet muun muassa ylipormestari Teuvo Aura, silloinen apulaiskaupunginjohtaja Erkki Tuomioja, rakennusneuvos Ben Grass ja nykyään Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä. Asuntoreformiyhdistyksen ja samalla suomalaisen asuntopolitiikan satavuotista historiaa kuvaa yhdistyksen juhlapäivänä ilmestynyt toimittaja Esko Nurmen kirjoittama historiikki ”Alussa oli hellahuone, Asuntoreformiyhdistys 1910-2010”.