Uusien haasteiden Asuntovuosi 2013

Asuntorakentamisen korkeasuhdanteen vuodet 2010-2012 ovat takanapäin. Vuonna 2013 kestävä asuntopolitiikka vaatii taas uudet vastauksensa, joihin ei menneen ajan opit yksin riitä.

Asuntorakentamisen korkeasuhdanteen vuodet 2010-2012 ovat takanapäin. Vuonna 2013 kestävä asuntopolitiikka vaatii taas uudet vastauksensa, joihin ei menneen ajan opit yksin riitä. Koko maan mittakaavassa asuntomarkkinat ovat useimmissa kunnissa tasapainossa. Kohtuuhintaisten ara-vuokra-asuntojen lisäksi myös markkinavuokrat ja omistusasuntojen hinnat ovat maltillisella tasolla. Väestöään menettävillä paikkakunnilla on pikemminkin ongelmia asuntokannan ylitarjonnasta ja vuokra-asuntojen vajaakäytöstä. Näiden ongelmien kanssa pystytään kuitenkin elämään ja kaukana ovat eteläisten EU-maiden asuntokuplan aiheuttamat sopeutumisongelmat.

Maamme kasvu keskittyy yhä selkeämmin Pääkaupunkiseudulle ja muutamalle muulle paikkakunnalle. Näillä alueilla kasvun mahdollistaa ja sitä ohjaa asuntopolitiikka. Ajallemme tyypillisen, kunnille kaatuvan kokonaisvastuun kanssa vain taloudellisesti vahvimmat kunnat voivat selviytyä. Näidenkin osalta on kasvanut kysyntä ja riittämätön tuotanto luonut asuntojen hintojen kasvukierteen, joka on karannut tavalliselta palkansaajalta tavoittamattomiin. Nämä
haasteet ovat kuitenkin koko maamme talouskasvun haasteita. Maan hallituksen onkin kannettava oma vastuunsa Pääkaupunkiseudun asuntokysymyksen ratkaisussa.

Tulevana vuonna tulee jatkamme ARYn vuoden 2012 toiminnassa ollutta teemaa kohtuuhintaisuudesta. Heti ensimmäisessä seminaarissamme tiistaina 12.2. tutun Bottan suojissa Helsingin, Espoon ja Vantaan uudet kaupunkisuunnittelupäälliköt kertovat omat lääkkeensä Pääkaupunkiseudun kasvukipuihin. Teemaa jatketaan vuosikokouksessa torstaina 2.5 Kiinteistöliiton AnnaK:n suojissa ja sitten perinteisen Asuntomessupäivän 6.8 puitteissa Hyvinkäällä.

Tuleva vuosi on maineikkaan IFHP:n 100-vuotisjuhlavuosi. Ebenezer Howardin perustama asunto-olojen kansainvälinen järjestö juhlii satavuotista taivaltaan 8-12.6 Lontoossa. ARYn jäsenkunnan osalta toivon runsasta osanottoa tähän antoisaan, mutta myös uutta luovaan tilaisuuteen. Järjestämme sunnuntaina 9.6.2013 tilaisuuden yhteydessä myös ARYn jäsentapaamisen. Samaa juhlavuotta voi myös viettää osallistumalla Valtakunnalliseen Asuntopäivään 16.5.2013 Helsingissä.

ARYn toiminta on koonnut tänä vuonna ilahduttavan määrän jäseniä ja jäsenkuntamme on myös kasvanut reilusti yli 200 asuntoalan vaikuttajaan. Toivon tämän vireyden ja moniarvoisen keskustelun jatkuvan vuoden 2013 toiminnassamme. Olet lämpimästi tervetullut antamaan oman panoksesi ARYn toimintaan ja Asuntovuoden 2013 haasteisiin!

Hannu Penttilä
Asuntoreformiyhdistyksen puheenjohtaja